Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Μαρμελάδα κάστανο

Μαρμελάδα κάστανο, μία συνταγή με την δικιά μου πινελιά. Όλες οι συνταγές είναι ίδιες. Εγώ εδώ χρησιμοποίησα καστανή ζάχαρη στη συνταγή, για ακόμα πιο απολαυστική γεύση και χρώμα. Δοκιμάστε την!!

Υλικά:
2 κιλά κάστανα
2 βανίλιες
ίση ποσότητα ζάχαρη καστανή, (ανάλογα με τα καθαρό βάρος κάστανου που θα μείνει)
1 σφηνάκι μαύρο ρούμι

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα κάστανα σε μία κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει, και τα βράζουμε για 40 λεπτά περίπου. Τα στραγγίζουμε, και τα καθαρίζουμε καλά από την φλούδα τους. Ελέγχουμε τα κάστανα να είναι υγιές. Τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα κάνουμε πουρέ. Τα ζυγίζουμε και υπολογίζουμε τη ζάχαρη, 1:1. Για κάθε κιλό ζάχαρης, προσθέτουμε και 100 ml νερό, 1:10.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τον πουρέ κάστανο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, και το νερό.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά κι αφήνουμε να σιγοβράσει ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό.
3-4 λεπτά πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρούμι και ανακατεύουμε.
Μόλις αρχίσει το μίγμα να ξεκολλάει, η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
Αποσύρουμε αμέσως την κατσαρόλα από τη φωτιά, και όπως είναι καυτή, γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, μέχρι εκεί που αρχίζει να βιδώνει το καπάκι. Κλείνουμε καλά, και την αφήνουμε γυρνώντας τα βάζα ανάποδα, μέχρι να κρυώσει.

Εύκολο ξεφλούδισμα:
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή κοπίδι, χαράζουμε σταυρωτά την φλούδα από την επίπεδη πλευρά.
Δεν κόβουμε το κάστανο μέχρι μέσα. Τα βάζουμε σε ένα πιατάκι, τα σκεπάζουμε με ζελατίνα και τα βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό περίπου -ίσως και λιγότερο- στην μέγιστη ισχύ (800W).
Τα βγάζουμε και τα καθαρίζουμε αμέσως και προσεχτικά για να μην μας σπάσουν. Τόσο εύκολο όσο το λέω.
Όταν κρυώσουν, η εσωτερική φλούδα τους ξανακολλάει. Για τον λόγο αυτό τα βάζουμε λίγα-λίγα στο φούρνο, 7-8 κάθε φορά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Print this page

Print Friendly and PDF